Zakaj omega-3 in kako izbrati prave? - Tosamashop

Zakaj omega-3 in kako izbrati prave?

Omega-3 maščobne kisline so življenjsko pomembne za naše zdravje, saj vplivajo na delovanje srca, razvoj oči in vzdrževanje vida ter razvoj in delovanje možganov*. Prav zato jih imenujemo tudi esencialne maščobne kisline. Naše telo jih ne more proizvesti samo, ampak jih moramo vnesti s prehrano.

Žal danes s sodobno (industrijsko gojeno in močno predelano) hrano vnesemo veliko več omega-6 maščobnih kislin, ki so sicer prav tako pomembne za naše telo, a v prevelikih količinah povzročajo vnetja. Idealno razmerje med omega-3 in omega-6 bi bilo 1:1 oz.1:3, v sodobnem času pa se giblje pri 1:15 za odrasle in okoli 1:25 za mlajše od 25 let.

Prav zato v Norsanu priporočamo dnevne odmerke, ki so precej višji od tistih, ki jih priporoča EFSA (Evropska agencija za varnost hrane). Naše priporočilo je 2.000 mg omega-3, ki ga dobite z eno jedilno žlico ribjega (Norsan Omega-3 Total z več EPA ali Arktis z več DHA maščobnih kislin) ali čajno žličko olja iz alg (Norsan Omega-3 Vegan).

Vsa naša olja so primerna tudi za otroke, potrebno je le glede na starost prilagoditi odmerek. Prav za potrebe otrok pa smo razvili olje Norsan Omega-3 Kids, ki ima uravnoteženo razmerje EPA in DHA.

Zakladnica omega-3

Uživanje rib je odličen način za vnos omega-3, žal pa so te vse preredko na naših krožnikih. Da bi pokrili dnevni odmerek 2.000 mg omega-3, ki ga priporočamo v Norsanu, bi morali vsak dan pojesti cca 250 g lososa ali 50 ribjih palčk. Poleg tega ribe vsebujejo težke kovine in druge nečistoče, ki bi ob velikem vnosu lahko povzročile zdravstvene težave.

Odlični viri omega-3 so tudi morske alge, ki so pravzaprav osnovna surovina teh esencialnih maščobnih kislin: ribe pojejo alge, mi pojemo ribe (ali alge) in tako pridejo omega-3 v naše telo.

Najdemo jih tudi v različnih semenih, oreških ter oljih iz njih. Pri tem se moramo zavedati, da rastlinski viri omega-3 vsebujejo te maščobne kisline v obliki ALA, ki jo mora naše telo šele pretvoriti v EPA in DHA. Tako lahko izkoristimo le okoli 5-10 % rastlinskih omega-3, zato je njihov učinek precej manjši kot pri morskih virih.

Poleg uživanja rib in alg je ribje oz. olje iz alg najbolj naravna oblika omega-3, zato jih podobno kot druga kakovostna olja v Norsanu štejemo med živila. Ker so občutljiva na toploto, z omega-3 olji ne smemo kuhati, lahko pa jih dodajamo v hrano, ko je ta primerne temperature za uživanje (juhe, omake, solate, namazi, smutiji …).

Za vse, ki jim vonj, okus in struktura oljne oblike ne ustreza, so na voljo kapsule, kjer smo v naravni ovoj ujeli naša osnovna omega-3 olja. Kapsule so zelo praktične tudi v pisarni ali na poti, kadar odprte stekleničke olja nimamo možnosti shranjevati v hladilniku.

Zakaj v poplavi izdelkov izbrati Norsan Omega-3?

Norsan je norveško podjetje, ki se je specializiralo prav za omega-3 prehranske dodatke in ima na tem področju več kot 10 let izkušenj. Gre za vodilno znamko omega-3 v Evropi in najbolj prodajane omega-3 v nemških lekarnah, v Sloveniji pa je na voljo od novembra lani.

Ključne prednosti Norsan Omega-3 so visoka vsebnost EPA in DHA maščobnih kislin (2.000 g v dnevnem odmerku), izredna čistost surovin in nežen okus, ki ne povzroča neprijetnega spahovanja po ribah. Norsan namreč za pripravo svojih izdelkov uporablja samo naravno stisnjeno ribje olje oziroma olje iz alg, ne pa prehransko osiromašenih kemično obdelanih koncentratov teh olj. Ribje olje se pridobiva v okviru trajnostnega ribolova ulovljenih divjih rib, ki že naravno vsebujejo več omega-3 kot gojene ribe. Trajnostni pristop znamke Norsan potrjuje certifikat Friend of the Sea, kakovost izdelkov pa certifikat IFOS.

*Po podatkih EFSA se blagodejni učinki čutijo ob dnevnem vnosu najmanj 250 mg EPA in DHA.