Razumevanje črevesne mikrobiote je v zadnjem letu močno napredovalo. S pomočjo vedno boljših molekularnih diagnostično-analiznih metod lahko ugotavljamo različne biološke mehanizme vpliva različnih stanj črevesnega mikrobioma na izražanje vnetnih, alergijskih ali drugih dejavnikov v našem črevesju oz. celotnem telesu.
Črevesni mikrobiom je ključnega pomena za vzdrževanje homeostatskih funkcij prebavil, saj sodeluje v procesih gostiteljeve prebave, presnove in uravnavanja imunskega sistema črevesja. Na sestavo črevesnega mikrobioma vpliva več dejavnikov. Prvi dejavnik je že način rojstva in dojenje, kasneje pa so tukaj številčni okoljski dejavniki in vsakodnevna prehrana vsakega posameznika posebej.
Homeostaza črevesnega mikrobioma je ključnega pomena za vzdrževanje zdravja ljudi, medtem ko črevesna disbioza prispeva k razvoju različnih bolezni, vnetij ali alergijskih reakcij. Črevesna disbioza je lahko posledica izpostavljenosti dejavnikom, kot so neustrezna prehrana, povečana raven stresa, dolgotrajna tiha vnetja in/ali uporaba antibiotikov. Posledica črevesne disbioze je tanjša in lažje prepustna črevesna sluznica, ki ima nalogo zaščite črevesnega epitelija in vzpostavljanja interakcije med mikrobiomom, njihovimi presnovki in epitelijskimi celicami. Črevesna sluznica je ključni dejavnik imunskega sistema v človeškem telesu.
Potencialno alergene snovi vnašamo v naše telo vsakodnevno s prehrano. Ključnega pomena pri preprečevanju razvoja prehranskih alergij ali reakcij prekomerne občutljivosti je zgodnje uvajanje pestrega izbora živil že v prvem letu življenja. Dejstvo je, da se temelji posameznikovega črevesnega mikrobioma in interakcij/odzivov imunskega sistema v črevesju postavljajo v prvih treh letih življenja. Raznolika prehrana v zgodnjem otroštvu omogoči celicam imunskega sistema, da se tem komponentam prehrane privadijo in vzpostavijo mehanizme imunske tolerance.
Dejavniki, ki vplivajo na razvoj alergij na posamezne komponente prehrano so:
- rojstvo s carskim rezom,
- trajanje dojenja,
- prehrana z manjšo vsebnostjo zaužitih prehranskih vlaknin,
- terapija z antibiotiki v prvih letih življenja.
Pomembno je, da z raznoliko in uravnoteženo prehrano poskrbimo za vnos zdravju koristnih bakterij, ki jih lahko zaužijemo s fermentiranimi prehranskimi izdelki ali prehranskimi dopolnili. Prehrana mora vsebovati tudi zadostno količino prehranskih vlaknin (30 g/dan), malo enostavnih ogljikovih hidratov in zdrave maščobe.
Za ohranjanje uravnoteženega črevesnega mikrobioma priporočamo uporabo fermentiranega napitka Multi EM ferment®. Multi EM ferment® vsebuje 31 vrst aktivnih efektivnih mikroorganizmov in 31 večstopenjsko fermentiranih rastlinskih snovi z visoko biodostopnostjo, ki poskrbijo za krepitev vašega črevesnega mikrobioma in optimalno presnovo hranil.