Vitamin C in cink

Kako ukrepati, ko nas imunski sistem opozarja

Najpogosteje je oslabljeno delovanje imunskega sistema povezano s slabšim delovanjem celotnega telesa. Motnje v delovanju imunskega sistema lahko spremljajo še ostali simptomi, kot so nespečnost, razbijanje srca, povišan krvni tlak, depresivnost, utrujenost, glavoboli, bolečine v hrbtu, motnje pri odvajanju blata … Pogosti vzroki tovrstnih težav, ki prizadenejo med drugim tudi naš imunski sistem, so dolgotrajna parenteralna prehrana, alkoholizem, odstranitev mandljev, sladkorna bolezen, stradanje, nizka porodna teža, maligne bolezni, stres. Slednji sodi med večje sovražnike imunskega sistema. Posebej neugodna je kombinacija različnih stresov hkrati, kot denimo stradanje in telesni napor ali pa bolezen v kombinaciji s pomanjkljivo prehrano. Človek v stresu slabo prebavlja in presnavlja, zato lahko kljub zadostnim obrokom normalne hrane njegovo telo strada.1

Pomembno vlogo ima uravnotežena prehrana, ki vključuje dovolj za imunski sistem pomembnih vitaminov in mineralov; to so: vitamini A, C, D ,E, B2, B6, B12, folna kislina, beta karoten, železo, selen in cink.1

 

DELOVANJE VITAMINA C, DNEVNE POTREBE IN POMANJKANJE

Vitamin C ima s strani Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) številne odobrene zdravstvene trditve. Pomemben je pri tvorbi kolagena, ki v telesu omogoča normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob. Prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ima vlogo pri delovanju imunskega sistema ter povečuje absorpcijo železa.7

V tabeli so prikazani priporočeni dnevni vnosi vitamina C.

V Belih štcuncah smo dobro založeni s prehranskimi dopolnili vrhunskega ameriškega proizvajalca Solgar, ki velja za vodilno svetovno avtoriteto v nutricionistični znanosti. Podjetje že od leta 1947 iz naravnih sestavin izdeluje najkakovostnejše minerale, vitamine in prehranske dodatke. Obiščite nas in pomagali vam bomo najti tisti izdelek, ki ga potrebujete za izboljšanje svojega zdravja in počutja.

Več vitamina C potrebujejo kadilci (tudi osebe, ki vsak dan le vdihavajo cigaretni dim), osebe s hudimi telesnimi napori, pri stanjih, kot so trajni umski in duševni stres, zasvojenost z alkoholom in zdravili (barbiturati, antibiotiki), pri nekaterih kroničnih boleznih (sladkorna bolezen, kronične bolezni ledvic, ki zahtevajo dializo) in okužbah. Tudi ženske, ki več let redno jemljejo kontracepcijske tablete, imajo večjo potrebo po vitaminu C. Do nezadostnega vnosa vitamina C pogosto pride tudi pri starejših ljudeh, saj stalno jemljejo zdravila ali so zaradi težav z žvečenjem in drugače omejenih življenjskih pogojev podhranjeni.1,2

V kolikor telo dnevno ne dobi zadosti vitamina C, se pogosteje pojavljajo modrice, krvavitve dlesni, slabo celjenje ran, izpadanje zob, pojavijo se bolečine v sklepih in okužbe.1

Biorazpoložljivost vitamina C izboljša dodatek bioflavonoidov.8

STRANSKI UČINKI VITAMINA C

Pri odmerkih, višjih od 1000 mg vitamina C na dan se lahko pojavijo akutni gastrointestinalni simptomi, kot so driska, slabost, trebušni krči in druge prebavne motnje, ki nastanejo zaradi osmotskega učinka neabsorbiranih količin vitamina C v prebavnem traktu. Pri vnosih nad 1000 mg na dan je zaradi nasičenosti tkiv malo verjeten dvig koncentracije vitamina C v telesu, poveča pa se tveganje za omenjene stranske učinke.4

Pri vitaminu C se približno 1 % neabsorbirane askorbinske kisline presnovi v oksalat. Ker stopnja absorpcije pri vnosu, ki je večji od 200 mg, upada in ustrezno narašča izločanje nepresnovljene askorbinske kisline z urinom, so nastale količine oksalata običajno nizke (do 40 mg/dan), s tem pa tudi tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Pri bolnikih z okvarami ledvic in z nagnjenjem k tvorbi kamnov je stanje drugačno, saj imajo le-ti težave z zmanjšano absorpcijo. Zato neabsorbiran vitamin C v prebavilih pretvarjajo neposredno v oksalat, tega absorbirajo in ga izločajo z urinom.2

VIRI VITAMINA C V PREHRANI

Vitamin C lahko tvori večina sesalcev razen opic, morskih prašičkov in človeka. Dobri viri so sadje in zelenjava, zlasti šipek, citrusi, črni ribez, brokoli, paprika. Količinsko so za vnos vitamina C pomembni tudi krompir, ohrovt, brstični ohrovt, rdeče in belo zelje, špinača in paradižnik.1,5

Dnevni odmerki vitamina C, ki so višji od 500 mg, ne sodijo več v običajno dopolnjevanje prehrane. 

CINK

Cink ima prav tako vlogo pri delovanju imunskega sistema; telo ne vsebuje velikih zalog, zato je potreben stalen vnos. Na splošno je absorpcija iz živil živalskega izvora boljša kot iz živil rastlinskega izvora. Na izrabo cinka vplivajo tudi stresne situacije, kirurški posegi, parazitarna obolenja in infekcije. Pri mešani prehrani je povprečna stopnja absorpcije cinka okoli 30 %. Viri cinka so govedina, svinjina, perutnina, jajca, mleko, sir. Dobro biorazpoložljivost ima kelatna oblika cinka. Prag toksičnosti za cink je zelo visok. Akutna zastrupitev z npr. 2 g cinka povzroči želodčno-črevesne motnje in vročico, kronična (> 110 mg na dan) pa hipokromnoanemijo in nevtropenijo, verjetno zaradi interakcije z bakrom. Tudi kratkotrajen vnos okoli 50 mg cinka na dan pripelje do součinkovanj s presnovo železa in bakra, zaradi česar se odsvetuje vnos več kot 30 mg cinka na dan.2

Natalija Pustišek, mag. inž. živ.