KAKO RAVNATI, KO NAS OPEČE SONCE

Zdravljenje sončnih opeklin

Poleti se marsikomu kljub vsem previdnostim in zaščitim ukrepom zgodi, da ga sonce opeče in povzroči poškodbe na koži. Pogosto so najbolj na udaru t.i. sončne terase, to so deli  telesi, ki so še posebej izpostavljeni, najbolj na obrazu: lica, čelo, nos, ustnice in veke. Zgodi se tudi, da moč sonca podcenjujemo, včasih na zaščito celo pozabimo.

Prekomerno sončenje ima seveda posledice. Najprej staknemo kratkotrajne, nezanemarljive pa so tudi dolgotrajne posledice. Opekline lahko dobimo že po 15-ih minutah na soncu.  V času od pol do šest ur po izpostavljenosti soncu na koži najprej opazimo rdečino. To je poškodba kože z vnetnim procesom, dejansko blaga opeklina. Povzroči nam večinoma neprijetne občutke in razdraženost kože.

Naslednja stopnja pa so sončne opekline, pri katerih občutimo bolečino, pokažejo pa se 4 – 6 ur po sončenju. Močne bolečine zaradi opeklin lahko trajajo tudi šest do 48 ur po nastanku. Poleg vnete kože lahko nastanejo tudi mehurji in otekline, koža boli in srbi, pri najhujših oblikah lahko nastopi celo šok.

Med dolgotrajnimi posledicami strokovnjaki opozarjajo na povečano tveganje za nastanek kožnega raka. Znano je tudi, da se pretirano osončena koža prej zguba, se hitreje stara, globlje opekline pa so celo krive za infekcije, zaradi katerih celo nastaja celulit.

Kaj se zgodi, ko je koža opečena

Sončne opekline na naši koži nastanejo kot posledica sevanja ultravijoličnih žarkov tipa B (UVB).Pretirano sončenje dejansko uničuje celice naše povrhnjice. Luščenje kože je pravzaprav cepljenje zunanje plasti naše kože, celice propadajo po plasteh in plast, ki odmre, se praktično odlepi in bo odpadla. Ko je koža opečena, luščenja ne moremo več preprečiti, morda z vlaženjem cel postopek lahko malo zavlečemo. Vsekakor pa se bomo olupili v treh do osmih dneh po prekomerni izpostavljenosti soncu.

Kako ravnati z opečeno kožo

Ko začutimo, da nas je opeklo, moramo odreagirati hitro. Prvi ukrep naj bo vedno umik v senco. Telo je nato potrebno dobro ohladiti, najboljši bo tuš, hladna kopel ali mrzli obkladki. Na ta način zmanjšamo bolečino in omilimo oteklino. Poskrbeti moramo tudi, da bo telo dobilo dovolj tekočine. Strokovnjaki svetujejo, da je treba spiti vsaj osem velikih kozarcev vode. Za zdravljenje opeklin oziroma preprečevanje večje škode v celicah bo koristna tudi prehrana z več vitamini in antioksidanti, zato uživajmo čim več svežega sadja in zelenjave, saj pomagajo zmanjšati vnetja.

Opečeno kožo moramo po hlajenju pomiriti,  najbolje je, da jo namažemo z gelom iz aloe vere – nekateri priporočajo kar direktno iz rastline. Od domačih pripomočkov bodo odlično hladile tudi kumare, surov krompir, jogurt, med, kokosovo in šentjanževo olje, v hladno kopel pa je priporočljivo dodati jabolčni kis, sodo bikarbono, eterično olje sivke ali kamilice.

Proti bolečinam je dobro vzeti tableto aspirina, ki bo deloma preprečil  tudi resnejše posledice.

Če se na koži pojavijo mehurji, manjše lahko sami predremo s sterilno iglo in iztisnemo tekočino, večje pa pustimo pri miru. K zdravniku je treba, če je z njimi prekrita večja površina kože, predvsem, pa, če občutimo mrzlico, nam je slabo, če dobimo vročino ali celo omedlimo.

Ko je koža opečena, se moramo izogibati vsem vrstam mila, ker jo bo še bolj izsušilo. Tudi mastne kreme ji bodo bolj škodovale kot koristile, saj koži preprečujejo oddajanje toplote; jo je pa potrebno izdatno negovati s hladilnimi in vlažilnimi kremami.  V tem času se izogibajmo oprijetim oblačilom in toliko časa, da rdečina oziroma opekline izginejo, tudi soncu. Naša koža bo za popolno obnovo potrebovala kar od tri do šest mesecev.

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Tosamashop
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.