Rastlinska hrana teh dveh maščob ne vsebuje, vsebuje pa ALK, ki se v telesu s pomočjo encimov pretvori v DHK in EPK. Vendar pa je potrebno poudariti, da je ta presnova izredno slaba, sploh pri posameznikih s pomanjkanjem encima za presnovo, in ne zadošča za pokrivanje potreb organizma. Vse študije prihajajo do enakih zaključkov – zgolj 10 % ALK se pretvori v DHK in EPK.
Če bi res tako pogosto uživali morske ribe, bi se mnogim lahko pojavil upravičen zadržek, saj ribe skladiščijo tudi živo srebro, dioksin, mikroplastiko in podobne nevarne snovi, ki na našem krožniku nimajo kaj iskati. Morda je tudi to eden od razlogov, da se vedno več ljudi odloča za kakovostne omega 3 dodatke z optimalno vrednostjo DHK in EPK ter s sistemom nadzora nad skrbno izbranimi visokokakovostnimi sestavinami.
Zakaj telo potrebuje omega 3 maščobne kisline?
Omega 3 maščobne kisline dokazano zmanjšujejo tveganje nastanka srčnih obolenj, saj imajo protivnetne učinke. Naše telo jih potrebuje za ohranjanje celičnih membran, za ustrezno delovanje nevroloških funkcij, izdelavo hormonov.
Prenizek vnos omega 3 je povezan z visokim tveganjem nastanka vnetij, srčnih obolenj, visokega holesterola, prebavnih motenj, alergij, artritisa, mišičnih in sklepnih bolečin, depresije, tesnobe, slabšega razvoja možganov, upada kognitivnih funkcij.
EPK podpira delovanje srca in srčno-žilnega sistema, DHK je ključna za delovanje in razvoj možganov in pripomore k ohranjanu vida. Kombinacija obeh kislin ima pozitivne učinke tudi na izboljšanje srčno žilnih obolenj in zniževanje hipertenzije, na depresijo in anksioznost, staranje, debelost, na imunski sistem, zniževanje stresa, deluje protivnetno, preprečuje aterosklerozo, zvišuje kognitivne sposobnosti, obnavlja možganske celice, posebej v primerih poškodb (nesreče, intenziven šport, alkohol, droge ...), pomaga pri artritisu, izboljša plodnost, zdravje ledvic, lahko ima tudi zaščitno vlogo pri raku in ostalih bolezenskih stanjih.
Izjemno pomembne so za pravilen razvoj zarodka kot tudi za razvoj dojenčkov. Ustrezen vnos DHK pri nosečnicah prispeva k normalnemu razvoju možganov in oči pri plodu. Zmanjšana količina DHK v obdobju razvoja možganov lahko vodi do napak v delovanju živčnih celic, oteženega učenja in motenj vida.
Uživanje omega 3 nekoč in danes
Študije so pokazale, da je človek v paleolitiku dnevno zaužil med 5000 in 6000 mg EPK in DHK dnevno. Se zavedate, da danes v povprečju v našem okolju zaužijemo le 250 mg ali celo manj EPK in DHK dnevno? To je le borih 5 % tega, kar je človek užival nekoč.
Najvišji dnevni vnos EPA in DHA beležijo na Islandiji in na Japonskem. In prav Japonska izmed vseh idustrializiranih držav beleži najnižjo raven depresije, srčno-žilnih obolenj, raka na prsih in črevesju. Je to naključje? Morska hrana, predvsem ribe, kot so losos, slanik, skuše, sardele, so izjemno pomemben vir omega 3 maščob. In glede na dejstvo, da je Japonska obdana z oceani in da njihova prehrana od nekdaj temelji na morski hrani, takšni rezultati niso presenetljivi.
Koliko omega 3 potrebujemo
Raziskave kažejo, da v osrednji Evropi ne dosegamo niti minimalnih priporočenih dnevnih vnosov med 250 in 500 mg. Za primerjavo, na Japonskem je priporočen dnevni vnos 1.000 mg.
Ta priporočila se nanašajo na dnevne potrebe zdravega človeka. Ko pa se pojavi resno obolenje, pa je potreben terapevtski odmerek v višini vsaj 2000 mg DHK in EPK na dan. To še posebej velja za srčne bolnike in tiste z visokim tveganjem za srčna obolenja, depresivna in tesnobna stanja, obolele z rakom in podobnimi obolenji.
Kako izbrati učinkovito omega 3 prehransko dopolnilo?
V kolikor želite doseči maksimalno pozitivne učinke na vaše zdravje, morate biti pri izbiri omega 3 dopolnila pozorni predvsem na dovolj visoko količino EPK in DHK maščobnih kislin, kakovost in vir olja, na obliko olja (ali gre za etil estre ali za trigliceride), stopnjo oksidacije (TOTOX manj kot 5) in navsezadnje kakovost izkušnje (okus in način uživanja).
- Vsebnost EPK in DHK maščobnih kislin
Večina dodatkov vsebuje realtivno nizke vrednosti DHK in EPK, še nižje od dnevno priporočenih vnosov. To pomeni, da je za terapevtske odmerke potrebno zaužiti tudi do 10 kapsul ali žlic olja dnevno. Izbirajte tiste z visokimi odmerki in predvsem skladno s svojimi potrebami. - Kakovost in vir olja
Olje lahko zaradi načina pridobivanja vsebuje tudi zelo škodljive dodatke kot na primer težke kovine, GSO, dioksin in druge toksine. V kakovostnih omega 3 dopolnilih takšnih »ostankov« ni, saj se izvaja strog nadzor nad sestavinami in celotnim proizvodnim procesom. - Stopnja oksidacije – TOTOX
Nivo oksidacije pri omega 3 maščobnih kislinah je osnoven parameter kakovosti in kaže na svežino izdelka. Uživanje omega 3 dopolnil z nižjo stopnjo oksidacije znižuje nivo trigliceridov in holesterola, medtem ko ima uživanje oksidiranih omega 3 dopolnil v kapsulah negativen učinek na raven holesterola. Po oksidiranih oljih se tudi spahuje, okus po ribah je precej izrazit, zato ga proizvajalci skušajo prikrivati z dodajanjem umetnih arom. Povprečna stopnja oksidacije TOTOX v dopolnilih po raziskavah znaša 31,6. Najboljši izdelki na trgu imajo stopnjo oksidacije nižjo od 5 (TOTOX < 5) in posledično sveda tudi najboljši učinek.
Samo nizko oksidirani visoki odmerki EPK in DHK prispevajo k ohranjanju zdravja ter delujejo terapevtsko brez škodljivih stranskih učinkov.
- Oblika olja in absorbcija
Vedno se je potrebno vprašati, koliko od zaužitega dopolnila se dejansko absorbira in ga telo lahko uporabi. V kolikor želite popolno absorbcijo, je izjemno pomembno, da izberete izdelek, ki je obliki naravnih trigliceridov (TG) in zagotavlja 100-odstotno absorbcijo. Glavnina omega 3 koncentriranih dopolnil na trgu je namreč v obliki etil-estrov, kar ni naravna oblika in absorbcija je temu primerno slabša. - Okus in način uživanja
Najpogostejše neprijetnosti pri uživanju omega 3 so zagotovo velike kapsule, ki jih marsikdo, sploh otroci, zelo težko pogoltne. Za takšne primere bi bila idealna rešitev pripravek v tekoči obliki, ki pa ne bi smel imeti značilnega neprijetnega okusa in ne bi smel povzročati neprijetnega refluksa. Tudi pri nas so na voljo zelo kakovostni tekoči pripravki z naravno aromo limone, ki ne povzročajo spahovanja in imajo prijeten okus. Lahko se vmešajo tudi v hladne jedi ali pijače.
Brez kakovostnih omega 3 maščobnih kislin se vašemu zdravju žal ne obeta nič dobrega. Ohranite in izboljšajte vaše zdravje z uravnoteženo prehrano in sezite po zares kakovostnih dopolnilih, ki bodo zagotavljala tako ustrezne dnevne vnose (idealno 1000 mg) kot tudi terapevtsko ustrezne vnose (vsaj 2000 mg dnevno) DHK in EPK, v obliki naravnih triglieridov, z nizko oksidacijo ter brez težkih kovin in toksinov.
Barbara Bajc, terapevtka