Celiakija je ena najbolj pogostih kroničnih bolezni današnjega časa, saj doleti en do dva odstotka ljudi. Je avtoimuno in neozdravljivo obolenje predvsem tankega črevesja, zanj pa je kriva genetika. Bolezen nastane zaradi preobčutljivosti na gluten, s tem izrazom pa označujemo več kot 50 beljakovin, ki se nahajajo v žitih.
Pojavi se lahko v različnih življenjskih obdobjih
Na celiakijo pomislimo, ko se kot odrasli srečujemo z drisko, hujšanjem, napihnjenostjo, oslabelostjo in slabim počutjem, bolečinami v sklepih in slabokrvnostjo. Pri otrocih so simptomi podobni, poleg tega pa se lahko zgodi, da zaostajajo v rasti. Pri dojenčkih se celiakija po navadi pokaže v starosti šest mesecev do leta in pol, nekako nekaj tednov ali mesecev po tem, ko je prvič s hrano dobil tudi žitarice.
Telo ne dobiva hranil
Gluten namreč pri občutljivih ljudeh uniči črevesne resice, ki so odgovorne za absorbiranje hranil. Ker resice izginejo, se površina v črevesju, ki sprejema hranila, zelo zmanjša, zato se ta izločijo z blatom in jih telo ne dobi več dovolj. Človeku s celiakijo zato manjka vitaminov in mineralov, počasneje se razvija kostna masa, pojavi se slabokrvnost, različna nevrološka obolenja, tudi ginekološke in urološke težave.
Stroga dieta je obvezna
Celiakijo diagnosticira zdravnik s preiskavo krvi, lahko pa tudi s preiskavo vzorca tkiva iz sluznice tankega črevesa in genetsko preiskavo. Ker je bolezen neozdravljiva, se mora bolnik doživljenjsko držati diete – uživati sme samo hrano brez glutena. Če se diete strogo drži, je prognoza zelo dobra, saj strokovnjaki pravijo, da se stanje bistveno izboljša že po mesecu dni, v šestih mesecih do dveh letih pa se obnovi tudi črevesna sluznica.
Potrebna je stalna pozornost
Za preprečitev komplikacij ob diagnozi celiakija je zelo važno, da natančno vemo, katera živila so popolnoma prepovedana. Izogibati se je potrebno jedem, ki vsebujejo pšenico, rž, oves, ječmen in piro. Pri tem je treba vedeti, da živilska industrija gluten uporablja tudi kot emulgator, nosilec arome in stabilizator v mnogih pripravkih, kot so začimbne mešanice, pijače, sladkarije, mlečni izdelki in podobno. Bolnik s celiakijo se mora tako navaditi natančno brati deklaracije na prav vseh izdelkih.