NEGA KOŽE S KONOPLJO

Konopljino olje - naravna dragocenost

Konoplja je rastlina, ki je uporabna na mnogih področjih. V industrijske namene se že stoletja uporablja na mnogih področjih, ob tem pa je hkrati ves čas tudi jabolko spora glede medicinske uporabe. Na področju kozmetike je njeno zdravilno učinkovanje nesporno. Predvsem njeno blagodejno delovanje na kožo je vse bolj cenjeno in konopljina vlakna in semena postajajo  sestavine vse več kozmetičnih preparatov. Nekateri konoplji pripisujejo kar čudežne učinke.

Dragoceno konopljino olje
Za nego kože so uporabljani predvsem tisti izdelki, ki veljajo za prehranske: konopljino olje, moka, gošča in tudi čaj ter eterično olje.  Dragoceno je predvsem konopljino olje, saj tri četrtine njegovih sestavin predstavljajo večkrat nenasičene maščobne kisline. Te so odlične v prehrani, saj imajo pozitiven vpliv na dvig imunskega sistema, na kožo pa delujejo zaščitno in preprečujejo izgubo vlage. Konopljino olje pridobivajo z destilacijo listov in vršičkov konoplje.

Bogata sestava olja
Hladno stiskano olje iz semen navadne konoplje je tista sestavina kozmetičnih izdelkov, ki je  za kožo najbolj dragocena. Opijatov (THC) ne vsebuje. Tisto, kar olju daje vrednost, so omega tri in omega šest nenasičene maščobne kisline (sestavljajo kar 80 % olja), bogata vsebnost vitaminov, mineralov in proteinov ter ogljikovih hidratov in antioksidantov. Posebnost olja pa je vsebnost gama-linolenske kisline (GLA), ki ščiti in preprečuje izgubo vode v koži ter pospešuje regeneracijo kože na celični ravni, deluje protivnetno in blaži srbečico. Olje blaži procese staranja in celo nekatera avtoimuna obolenja kože, kakšna so luskavica in različni dermatitisi. Konopljino olje je edino jedilno olje, ki to kislino vsebuje. Ne smemo ga mešati s hašiševim oljem, ki pa vsebuje psihoaktivno snov (THC).

Kako deluje
Z ohranjanje vlage v koži in njene čvrstosti, so pomembni ceramidi  - to so lipidi, velike maščobne molekule, ki povezujejo celice površine kože, oziroma ohranjajo zunanjo plast kože hidrirano in nepoškodovano. Žal pa se s starostjo raven ceramidov v koži zmanjšuje, zato se tudi njena prožnost manjša in regeneracija upočasni. Konopljino olje pa z optimalno kombinacijo maščobnih kislin prodre neposredno v lipidno plast suhih kožnih celic, se hitro vpije in nadomesti pomanjkanje maščobe v njej.

Nepogrešljivo pri težavah s kožo
Konopljino olje je odlično za suho in razpokano kožo, za takšno, pri kateri se pojavljajo ekcemi, akne, luskavica in podobna vnetja. Pomaga regenerirati poškodovano, občutljivo ali izsušeno kožo, pospešuje zdravljenje opeklin in lažjih kožnih obolenj, deluje pa tudi kot naravna zaščita pred UV-žarki.