Vitamin C je za nas eden najpomembnejših vitaminov in našemu telesu ne sme primanjkovati. Ker naše celice ščiti pred oksidacijo – je najmočnejši antioksidant-, nas tako varuje pred mnogimi boleznimi, nepogrešljiv je pri celjenju ran, pri uničevanju strupov v telesu, krepi naše obrambne sposobnosti in sodeluje pri pravilni zgradbi kostnega in zobnega tkiva. Pa še bi lahko naštevali.
Vitamin C dobimo s hrano
Vitamina C nam torej nikakor ne sme primanjkovati. Ker ga naše telo ne proizvaja samo, ga moramo v telo vnašati s hrano. Odrasli ga potrebujemo 80 mg na dan, več ga potrebujejo nosečnice in kadilci, strokovnjaki pa priporočajo, da vnos povečamo kadar zbolimo, ob prehladih in v zimskem času.
Ljudje največ vitamina C dobimo v različnih vrstah sadja in zelenjave, še posebej veliko ga vsebuje šipek, črni ribez, češnje, limone, pomaranče, mandarine, kivi, jagode, maline, listnata zelenjava, brokoli, paprika, zelje, paradižnik, krompir, zeleni poper itd.
Pri vnašanju vitamina C so izgube velike
Žal se s transportom, kuhanjem in skladiščenjem sadja in zelenjave izgubi tudi do 30 % vitamina C, zato ga je v primeru pomanjkanja treba dodajati. Na policah ga lahko najdemo v obliki šumečih ali žvečljivih tablet, praškov, tablet za lizanje, kapsul. Tudi pri vnašanju v teh oblikah se precej učinkovine izgubi oz. je telo ne absorbira popolnoma; po nekaterih podatkih naj bi naše telo sprejelo le kakih 15 odstotkov tako vnesenega vitamina C.
Kaj so liposomi?
Sodobna znanost pa je našla način, kako vitamin C vnesemo s čim manj izgubami. Nova tehnologija – imenuje se liposomska – prinaša način, ki omogoča, da so občutljive učinkovine bolje zaščitene in se tudi boje absorbirajo v telesu. Liposomi so nekakšni mikroskopski mehurčki, sestavljeni iz vodnega jedra in maščobne ovojnice – fosfolipida, iz katerega so narejene tudi celične membrane v celicah našega telesa. Te maščobne mehurčke napolnijo z vitaminom C, naše črevesje pa jih zaradi ovojnice zlahka vsrka. Pri drugačni obliki (tablete, praški ipd.) namreč encimi v ustih in želodcu ter črevesna flora zelo oslabijo učinkovine, preden se te presnovijo v jetrih in jih telo lahko izkoristi.
Do trikrat večja absorpcija vitamina C
Če torej vitamin C vzamemo v liposomski obliki, ne draži sluznice, se bistveno hitreje absorbira in doseže visoko koncentracijo v krvi. Dokazano je tudi, da telo sprejme kar dva- do trikrat večjo koncentracijo liposomskega vitamina C v telesu v primerjavi z vitaminom C, zaužitim v drugačni obliki.
Ko začutimo pomanjkanje vitamina C, ne oklevajmo. Poiščimo ga v liposomski obliki. Še posebej v zimskem času, ko je vitamin C pametno dodajati, bomo hitro občutili njegove blagodejne posledice: naše počutje bo boljše, imeli bomo več energije, naši lasje in nohti se bodo okrepili in mnogo bolj bomo zaščiten pred prehladnimi obolenji.