Članek: Med in imunski sistem - Tosamashop

PROTI PREHLADOM IN OKUŽBAM

Pomagajmo si z medom

Ljudje imamo prirojen sistem, ki nas brani pred vdorom tujkov, predvsem bakterij, glivic, virusov in parazitov. To je naš imunski sistem, ki ga sestavljajo organi in celice, ki se ob vdoru nečesa tujega odzovejo na različne načine – zato, da tujek uničijo in preprečijo bolezen.

Zima prinaša vrsto okužb

V tem času smo izpostavljeni predvsem akutnim obolenjem, pri katerih se okužbe prenašajo med ljudmi, ki delajo ali bivajo v istem okolju. Najpogosteje nas doletijo gripa, prehlad, vnetje žrela, obnosnih votlin, srednjega ušesa, pa tudi vnetja dihalnih poti (bronhitis, bronhiolitis in pljučnica) in nosne sluznice.

Določeno število tovrstnih obolenj lahko kar pričakujemo, nekaterim pa se lahko z nekaj skrbi in pozornosti v vsakdanjem življenju lahko tudi izognemo. Kaj torej lahko sami naredimo, da bi zbolevali čim manj, oziroma da bi svoj imunski sistem kar se da okrepili na naraven način? Strokovnjaki pravijo, da ima največji vpliv na krepitev imunskega sistema zdrav življenjski slog in prehrana. Poglejmo si, kako si lahko pomagamo sami, z naravnimi sredstvi, ki jih imamo na dosegu roke.

Bogastvo medu zdravi

Med, ki ga čebele naredijo iz cvetličnega nektarja ali iz mane (izločki kljunastih žuželk), je v veliki meri sestavljen iz sladkorjev (v povprečju 77 %), ostalo pa je voda ter vitamini, minerali, aminokisline, encimi in še nekaj drugih snovi. Prav zaradi teh je seznam njegovih učinkov tako širok, da ga lahko uporabljamo pri veliki večino zdravstvenih težav. V zimskem času je med nepogrešljiv pri težavah z dihali, pri padcu odpornosti, pri prehladih in virozah, pa tudi pri pomanjkanju energije in oslabelosti. 

Preventiva in kurativaPredlagamo vam  nekaj domačih pripravkov.

  • Za krepitev imunskega sistema: v kozarec mlačne vode zmešajte žlico medu z žlico jabolčnega kisa in pijte zjutraj na tešče.
  • Za dvig železa v krvi: zmešajte po 100 gramov medu in mletih orehov; uživajte dve žlici dnevno.
  • Za krepitev celotnega organizma: v topel čaj vmešajte žlico medu, žlico jogurta ali kislega mleka ter košček kvasa ter popijte pred obrokom.
  • Proti kašlju: v kozarec zavretega in  malce ohlajenega mleka vmešajte žlico masla in žlico medu, premešajte ter nato dodajte noževo konico sode bikarbone in rumenjak svežega jajca. Uživajte pet dni pred spanjem.
  • Pri prehladu: segrejte skodelico vode in žlico medu, dodajte dve paličici cimeta in počasi kuhajte 10  minut, prelijte v skodelico in dodajte žlico nasekljanih orehov.
  • Kot preventiva pred gripo in prehladom: olupimo nekaj strokov česna, jih naložite v steklen kozarec za vlaganje in prelijte z medom in pokrijte, a ne zatesnimo popolnoma in postavite na temno mesto. Ko po nekaj dneh opazite mehurčke, kozarec pretresite. Po mesecu dni fermentirani česen lahko pričnete uživati.