2. Nekatere črevesne bakterije proizvajajo tudi encime. Eden takih je laktaza, encim, ki razgrajuje mlečni sladkor (laktozo). Oseba, ki nima dovolj teh bakterij, bo imela pri uživanju mlečnih izdelkov drisko in jo bo napenjalo.
3. Črevesne bakterije nas varujejo tudi pred pripenjanjem in razraščanjem škodljivih mikrobov in virusov. Z gosto poselitvijo črevesne sluznice onemogočajo pripenjanje bolezenskih mikrobov, po drugi strani pa s svojimi izločki hranijo sluznico in okrepijo črevesno pregrado.
Ali ste vedeli, da se neravnovesje lahko kaže z:
- oslabljenim imunskim sistemom,
- napihnjenostjo, napenjanjem ali drisko,
- poslabšanjem ali proženjem avtoimunskih bolezni,
- s spuščaji na koži,
- večji dovzetnosti za intoleranco na živila,
- poslabšanjem astme,
- ponavljajočimi se prehladi in okužbami.
Sovražniki črevesnega mikrobioma so:
- pomanjkanje želodčne kisline,
- antibiotiki in nekatera druga zdravila,
- patogeni virusi ali bakterije,
- sprememba prehrane na potovanju,
- nekatere vrste hrane,
- alkoholizem.
Zaradi individualne raznolikosti je pri splošnih težavah, kot sta na primer napenjanje in slaba prebava, bolje jemati močno koncentrirane (vsebujejo jih nekaj milijard) široko spektralne pripravke bakterij, ki vsebujejo različne seve mlečnokislinskih in bifidobakterij. Jemati jih je treba vsaj dva meseca, saj le tako lahko dosežete neko kritično maso bakterij, ki bo pokrila vrzeli, nastale ob neravnovesju.
Dober probiotik:
- vsebuje veliko koncentracijo proti želodčni kislini odpornih bakterij,
- je že opremljen s prebiotikom (s hrano za bakterije),
- je v embalaži, ki zagotavlja njegovo obstojnost (sušilna sredstva, za vlago neprepustna embalaža),
- ima širok spekter delovanja ter vsebuje različne in natančno opredeljene seve mlečnokislinskih bakterij in bifidobakterij, ki so bili preizkušeni v kliničnih raziskavah.
Ob vsem tem je priročno, da je izdelek s koristnimi bakterijami obstojen na sobni temperaturi in ga ni treba shranjevati v hladilniku.