Obstajajo različne definicije energije, vsem pa je skupna ugotovitev: energija je sposobnost sistema in telesa, da opravlja delo. Možgani za svoje delo potrebujejo veliko energije, saj gre za enega najbolj kompleksnih in obremenjenih organov v človeškem telesu. Ker so sposobnosti pomnjenja, razmišljanja, učenja, reševanja zapletenih miselnih nalog stalnica naših življenj, je zelo pomembno, kako in s čim se prehranjujemo.
Ω-3 maščobne kisline so za delovanje možganov esencialnega pomena. Ta vrsta zdravih maščob predstavlja enega ključnih elementov sestave možganov, še posebej DHK (dokozaheksaenojska maščobna kislina). Ravno zaradi tega je uživanje omega-3 maščobnih kislin izjemno priporočljivo skozi vsa obdobja življenja, tudi v času nosečnosti, saj se takrat razvija živčni sistem otroka. Dokazano je, da so se otroci, ki jim ni primanjkovalo omega-3 maščobnih kislin, veliko bolje učili in bili uspešnejši pri miselnih izzivih.
Če so omega-3 maščobne kisline pomembne za izgradnjo živčnih celic v možganih, pa je energija za njihovo delovanje celična energija-ATP in glukoza v krvi. Normalna vrednost krvne glukoze (3,5 – 5,6 mmol/l) je esencialnega pomena za delovanje možganov, saj je ta nujno potrebna za proizvodnjo živčnih prenašalcev v možganih in delovanje živčnih celic.
Možgani so organ z največjo porabo energije, saj porabijo približno polovico vse energije v telesu. Da se lahko glukoza pretvori v energijo za možgane, je nujno, da poteče postopek tvorjenja energije ATP. Najpomembnejši del tvorjenja celične energije ATP je molekula NADH, ki dejansko zažene ta proces. NADH je eden najpomembnejših koencimov v telesu, saj je ključen za številne celične procese, brez katerih ne moremo živeti.