Kako nastane trdo milo?
Ste vedeli, da je milo že več tisočletij star »izum«? Njegov nastanek je precej povezan z odkritjem ognja. Pred okrog pet tisoč leti so Babilonci živalskim maščobam že znali dodati lesni pepel in si z nastalo mešanico uspešno čistiti volno in bombaž. V Italiji naj bi milo odkrili na prostoru, kjer so v čast bogovom darovali živali – ob žrtveniku na griču Soap v Rimu. V vodi, v ki je ob dežju odtekala z žrtvenika, je iz maščobe in pepela nastala čisto nova snov, odlična za pranje. Po kraju nastanka so jo poimenovali soap.
Deževnica, pepel in maščoba
Že dokaj zgodaj so ljudje ugotovili, da če skuhajo deževnico s pepelom in maščobo, že dobijo snov, s katero dejansko lahko perejo. Ko so se kasneje naučili iz lesnega pepela in deževnice s pomočjo drenaže napraviti lužino – natrijev ali kalijev hidroksid oziroma karbonat, je bil postopek izdelave trdega mila praktično dodelan. Menda so bili Arabci tisti, ki so že so v sedmem stoletju naredili sodobnim milom podobne izdelke. Topili so rastlinska olja ali živalske maščobe, jih mešali z natrijevim hidroksidom - lugom in skuhali. Med drugo svetovno vojno pa naj bi Nemci prvi začeli trdo milo za čiščenje telesa in tekstilnega materiala izdelovati iz poceni sintetičnih sestavin.