Dve vrsti mineralov
Ljudje imamo v telesu približno sedemdeset različnih mineralov, za najpomembnejše delo – za celično presnovo pa jih potrebujemo približno dvajset. Delimo jih na dve vrsti:
- na makroelemente (v telesu jih je več), kjer najdemo kalcij, fosfor, kalij, žveplo, natrij, klor in magnezij;
- na mikroelemente (teh je v telesu zelo malo, zato rečemo, da se nahajajo v sledeh), med katere sodijo baker, jod, železo, mangan, fluor, cink, krom, selen, molibden, kobalt in vanadij.
Prehrana – ključ do dobrega počutja
Tudi za minerale – tako kot za vitamine - velja, da jih naše telo ni sposobno ustvariti samo, zato jih moramo nujno zaužiti s hrano. Vsebujeta jih tako rastlinska kot tudi živalska hrana, zato pri večini ljudi, ki skrbijo, da so njihovi krožniki dovolj raznoliki, dodaten vnos mineralov ni potreben.
Do pomanjkanja mineralov pride predvsem pri tistih ljudeh, ki se prehranjujejo enostransko, ali ki uživajo preveč vlaknin, saj te nekatere minerale vežejo nase. Bolj ogrožene so tudi nosečnice, ženske, ki dojijo ter nekateri bolniki, denimo tisti z dolgotrajno drisko. Tudi zelo intenzivne športne aktivnosti, nezdrave razvade v obliki alkohola, cigaret, kave ali čaja ter jemanje določenih zdravil, stres in specifične bolezni so lahko vzrok, da se ravnovesje mineralov poruši.
Pomanjkanje mineralov
Pomanjkanje določenega minerala telo dokaj hitro pokaže z različnimi drobnimi simptomi, ki jih ne smemo spregledati. Naj za primer omenimo samo nekatere:- akne na koži lahko kažejo na pomanjkanje cinka,- za pogoste glavobole ali krče v mišicah je lahko vzrok pomanjkanje magnezija,- depresijo, zastajanje vode v telesu in srčno popuščanje lahko povzroča pomanjkanje kalija;- vrtoglavica in nizek krvni tlak lahko nastaneta zaradi pomanjkanja natrija.
Ne ocenjujmo na pamet
Večino potrebnih mineralov vsebujejo nepredelana živila. Raznolika prehrana, ki bo zadostila potrebam našega telesa, mora zato vsebovati zelenjavo, sadje, olja, žita ter meso in hrano živalskega izvora. Res je, da je v današnjem času mnogo tovrstne hrane precej osiromašene, kemično obdelane in pridelane s pomočjo velikih količin pesticidov, zato je tudi vsebnost določenih mineralov lahko zelo vprašljiva.
Vsekakor svetujemo, da o stanju določenega minerala v telesu ne sklepate na pamet. Ob sumu na pomanjkanje je nujen posvet z zdravnikom, ta pa vas bo napotil na nekatere preiskave. Preskrbljenost telesa s posameznim mineralom stroka namreč ugotavlja z različnimi metodami: količino kalcija, na primer, ugotavlja preko kostne gostote, s krvno analizo preveri vsebnost magnezija, nekatere druge minerale določi preko delovanja encimov v krvi.