Kalcij
Minerali, dragocene rudninske snovi, ki predstavljajo le kakih 5 odstotkov našega telesa, so nujni za njegovo nemoteno funkcioniranje. Več kot dvajset jih je v našem telesu, nepogrešljivi pa so za ohranjanje kosti, mišic in živčnega sistema, brez njih ne bi mogli brez težav dihati, motena bi bila naša presnova, hormonska slika, imunski procesi in še marsikaj.
Najpomembnejši mineral
Kalcij velja za najpomembnejši mineral v našem telesu. Je nujno potreben za trdnost kosti in zob, pomemben je pri delovanju srca in ožilja, sodeluje pa tudi pri uravnavanju hormonov in encimov. Še posebej je pomembno, da je telo v zadostni meri preskrbljeno s kalcijem v času odraščanja, ko telo in z njim kosti zelo hitro rastejo, in pa v starosti, ko se kostna gostota manjša.
Koliko kalcija potrebujemo
Naše telo kalcij porablja z rastjo las in nohtov, izločamo ga s sečem in s potenjem. Ker ga telo samo ne more nadomestiti t tolikšni meri, kot ga izgublja, ga moramo v telo vnašati. Strokovnjaki pravijo, da naše telo do petdesetega leta potrebuje od 800 do 1000 mg kalcija, ženske po petdesetem in moški po sedemdesetem letu starosti 1200 mg, mladi od 9. do 18. leta pa celo 1300 mg na dan.
Ko kalcija primanjkuje
Če telesu kalcija primanjkuje, se v mladosti lahko upočasni rast, zaradi v tem času pridobljene nižje gostote kosti pa nam potem v starosti grozi osteoporoza. Če dobimo premalo kalcija, se povečuje nevarnost črevesnega raka in povišanega krvnega tlaka. Vsakodnevne težave s pomanjkanjem kalcija se kažejo v krčih in bolečinah v mišicah, nespečnosti, v težavah z lasmi in kožo, pogosto tudi z bolečinami v hrbtenici in celo sindromu nemirnih nog, težavah z dihanjem ali izgubo teka. Nezanemarljivo pa je tudi dejstvo, da telo takrat, ko dobi premalo kalcija za normalno delovanje telesnih funkcij, tega prične črpati iz kosti.
Hrana, bogata s kalcijem
Kalcij v telo vnašamo s hrano. Najpomembnejši vir so mleko in mlečni izdelki, pa tudi rastlinska hrana, kot je rukola, beli fižol, brokoli, špinača, fige, pomaranče, oreščki in jedilna semena, tofu, od živalske hrane pa ga je največ v sardelah. V telo pa kalcij seveda lahko vnesemo tudi s superživili (največ ga je v jagodah acai) in prehranskimi dopolnili.
Kalcij in vitamin C
Potrebno pa je vedeti, da zato, da se kalcij iz hrane lahko veže v telesu, potrebuje želodčno kislino. Strokovnjaki zato svetujejo, da tisti ljudje, ki jim je primanjkuje, poleg vsakega obroka popijejo kozarec limonade. S pomočjo vitamina C bo kalcij svojo strukturo spremenil v tako obliko, ki jo telo lahko uporabi. Če se kalcij ne bo razgradil in se postopoma sproščal v telo, se bo nabiral v telesu in lahko povzročil ledvične kamne ali kalcinacijo sklepov.