Vse, kar morate vedeti o omega 3 maščobnih kislinah

Omega 3 maščobne kisline so eno od najbolj iskanih prehranskih dopolnil, ki obljubljajo rešitve za številne težave: od srčno-žilnih obolenj do težav z vidom in upadom možganskih funkcij. Zakaj sploh potrebujemo omega 3 maščobne kisline? Katere koristi uživanja bi vas prepričale, da v vašo prehrano dodate več omega 3 maščobnih kislin? In predvsem kako v množici prehranskih dopolnil ločiti zrno od plevela ali, lepše povedano, na kaj morate biti pozorni pri izbiri omega 3 dodatka, če želite doseči maksimalno pozitivne učinke na vaše zdravje?

Gremo lepo po vrsti.

Omega 3 maščobne kisline uvrščamo med t.i. dobre maščobe, saj jih prištevamo med večkrat nasičene maščobne kisline. So esencialnega pomena za naše splošno zdravje, vendar pa jih naše telo ne more proizvesti samo. Zato jih moramo vnašati z ustrezno prehrano ali z dopolnili.

Najpomembnejše omega 3 maščobne kisline, ki jih najdemo v hrani, so alfa-linolejska kislina (ALK), dokozaheksoenojska kislina (DHK) in eikozapentaenojska kislina (EPK). ALK se v glavnem nahaja v rastlinski hrani - v zeleni, listnati zelenjavi, lanenih in chia semenih, orehih ..., DHK in EPK pa najdemo v živalski (pretežno morski) hrani in algah – bogat vir predstavljajo predvsem ribe (losos, slanik, sardele, postvi ...). V kolikor zaužijete več DHA kot EPK, bo vaše telo nekatere mulekule DHA pretvorilo v EPK z namenom, da jih obdrži v enakem razmerju.

"V kolikor ste ugtovili, da se vam zaradi pomanjkanja omega 3 maščob že pojavljajo zdravstvene težave, si jih priskrbite s kakovostnimi prehranskimi dopolnili. V Belih štacuncah smo z njimi dobro založeni, znali pa vam bomo tudi svetovati, kako in kdaj jih jemati."

Rastlinska hrana teh dveh maščob ne vsebuje, vsebuje pa ALK, ki se v telesu s pomočjo encimov pretvori v DHK in EPK. Vendar pa je potrebno poudariti, da je ta presnova izredno slaba, sploh pri posameznikih s pomanjkanjem encima za presnovo, in ne zadošča za pokrivanje potreb organizma. Vse študije prihajajo do enakih zaključkov – zgolj 10 % ALK se pretvori v DHK in EPK.

Če bi res tako pogosto uživali morske ribe, bi se mnogim lahko pojavil upravičen zadržek, saj ribe skladiščijo tudi živo srebro, dioksin, mikroplastiko in podobne nevarne snovi, ki na našem krožniku nimajo kaj iskati. Morda je tudi to eden od razlogov, da se vedno več ljudi odloča za kakovostne omega 3 dodatke z optimalno vrednostjo DHK in EPK ter s sistemom nadzora nad skrbno izbranimi visokokakovostnimi  sestavinami.

Zakaj telo potrebuje omega 3 maščobne kisline?

Omega 3 maščobne kisline dokazano zmanjšujejo tveganje nastanka srčnih obolenj, saj imajo protivnetne učinke. Naše telo jih potrebuje za ohranjanje celičnih membran, za ustrezno delovanje nevroloških funkcij, izdelavo hormonov.

Prenizek vnos omega 3 je povezan z visokim tveganjem nastanka vnetij, srčnih obolenj, visokega holesterola, prebavnih motenj, alergij, artritisa, mišičnih in sklepnih bolečin, depresije, tesnobe, slabšega razvoja možganov, upada kognitivnih funkcij.

EPK podpira delovanje srca in srčno-žilnega sistema, DHK je ključna za delovanje in razvoj možganov in pripomore k ohranjanu vida. Kombinacija obeh kislin ima pozitivne učinke tudi na izboljšanje srčno žilnih obolenj in zniževanje hipertenzije, na depresijo in anksioznost, staranje, debelost, na imunski sistem, zniževanje stresa, deluje protivnetno, preprečuje aterosklerozo, zvišuje kognitivne sposobnosti, obnavlja možganske celice, posebej v primerih poškodb (nesreče, intenziven šport, alkohol, droge ...),  pomaga pri artritisu, izboljša plodnost, zdravje ledvic, lahko ima tudi  zaščitno vlogo pri raku in ostalih bolezenskih stanjih.

Izjemno pomembne so za pravilen razvoj zarodka kot tudi za razvoj dojenčkov. Ustrezen vnos DHK pri nosečnicah prispeva k normalnemu razvoju možganov in oči pri plodu. Zmanjšana količina DHK v obdobju razvoja možganov lahko vodi do napak v delovanju živčnih celic, oteženega učenja in motenj vida.

Uživanje omega 3 nekoč in danes

Študije so pokazale, da je človek v paleolitiku dnevno zaužil med 5000 in 6000 mg EPK in DHK dnevno. Se zavedate, da danes v povprečju v našem okolju zaužijemo le 250 mg ali celo manj EPK in DHK dnevno? To je le borih 5 % tega, kar je človek užival nekoč.

Najvišji dnevni vnos EPA in DHA beležijo na Islandiji in na Japonskem. In prav Japonska izmed vseh idustrializiranih držav beleži najnižjo raven depresije, srčno-žilnih obolenj, raka na prsih in črevesju. Je to naključje? Morska hrana, predvsem ribe, kot so losos, slanik, skuše, sardele, so izjemno pomemben vir omega 3 maščob. In glede na dejstvo, da je Japonska obdana z oceani in da njihova prehrana od nekdaj temelji na morski hrani, takšni rezultati niso presenetljivi.

Koliko omega 3 potrebujemo

Raziskave kažejo, da v osrednji Evropi ne dosegamo niti minimalnih priporočenih dnevnih vnosov med 250 in 500 mg. Za primerjavo, na Japonskem je priporočen dnevni vnos 1.000 mg.

Ta priporočila se nanašajo na dnevne potrebe zdravega človeka. Ko pa se pojavi resno obolenje, pa je potreben terapevtski odmerek v višini vsaj 2000 mg DHK in EPK na dan. To še posebej velja za srčne bolnike in tiste z visokim tveganjem za srčna obolenja, depresivna in tesnobna stanja, obolele z rakom in podobnimi obolenji.

Kako izbrati učinkovito omega 3 prehransko dopolnilo?

V kolikor želite doseči maksimalno pozitivne učinke na vaše zdravje, morate biti pri izbiri omega 3 dopolnila pozorni predvsem na dovolj visoko količino EPK in DHK maščobnih kislin, kakovost in vir olja, na obliko olja (ali gre za etil estre ali za trigliceride), stopnjo oksidacije (TOTOX manj kot 5) in navsezadnje kakovost izkušnje (okus in način uživanja).

  • Vsebnost EPK in DHK maščobnih kislin
    Večina dodatkov vsebuje realtivno nizke vrednosti DHK in EPK, še nižje od dnevno priporočenih vnosov. To pomeni, da je za terapevtske odmerke potrebno zaužiti tudi do 10 kapsul ali žlic olja dnevno. Izbirajte tiste z visokimi odmerki in predvsem skladno s svojimi potrebami.
  • Kakovost in vir olja
    Olje lahko zaradi načina pridobivanja vsebuje tudi zelo škodljive dodatke kot na primer težke kovine, GSO, dioksin in druge toksine. V kakovostnih omega 3 dopolnilih takšnih »ostankov« ni, saj se izvaja strog nadzor nad sestavinami in celotnim proizvodnim procesom.
  • Stopnja oksidacije – TOTOX
    Nivo oksidacije pri omega 3 maščobnih kislinah je osnoven parameter kakovosti in kaže na svežino izdelka. Uživanje omega 3 dopolnil z nižjo stopnjo oksidacije znižuje nivo trigliceridov in holesterola, medtem ko ima uživanje oksidiranih omega 3 dopolnil v kapsulah negativen učinek na raven holesterola. Po oksidiranih oljih se tudi spahuje, okus po ribah je precej izrazit, zato ga proizvajalci skušajo prikrivati z dodajanjem umetnih arom. Povprečna stopnja oksidacije TOTOX v dopolnilih po raziskavah znaša 31,6. Najboljši izdelki na trgu imajo stopnjo oksidacije nižjo od 5 (TOTOX < 5) in posledično sveda tudi najboljši učinek.

Samo nizko oksidirani visoki odmerki EPK in DHK prispevajo k ohranjanju zdravja ter delujejo terapevtsko brez škodljivih stranskih učinkov.

  • Oblika olja in absorbcija
    Vedno se je potrebno vprašati, koliko od zaužitega dopolnila se dejansko absorbira in ga telo lahko uporabi. V kolikor želite popolno absorbcijo, je izjemno pomembno, da izberete izdelek, ki je obliki naravnih trigliceridov (TG) in zagotavlja 100-odstotno absorbcijo. Glavnina omega 3 koncentriranih dopolnil na trgu je namreč  v obliki etil-estrov, kar ni naravna oblika in absorbcija je temu primerno slabša.
  • Okus in način uživanja
    Najpogostejše neprijetnosti pri uživanju omega 3 so zagotovo velike kapsule, ki jih marsikdo, sploh otroci, zelo težko pogoltne. Za takšne primere bi bila idealna rešitev pripravek v tekoči obliki, ki pa ne bi smel imeti značilnega neprijetnega okusa in ne bi smel povzročati neprijetnega refluksa. Tudi pri nas so na voljo zelo kakovostni tekoči pripravki z naravno aromo limone, ki ne povzročajo spahovanja in imajo prijeten okus. Lahko se vmešajo tudi v hladne jedi ali pijače.

Brez kakovostnih omega 3 maščobnih kislin se vašemu zdravju žal ne obeta nič dobrega. Ohranite in izboljšajte vaše zdravje z uravnoteženo prehrano in sezite po zares kakovostnih dopolnilih, ki bodo zagotavljala tako ustrezne dnevne vnose (idealno 1000 mg) kot tudi terapevtsko ustrezne vnose (vsaj 2000 mg dnevno) DHK in EPK, v obliki naravnih triglieridov, z nizko oksidacijo ter brez težkih kovin in toksinov.

Barbara Bajc, terapevtka

Premium Asta O3 250 ml, Eubioma

Biorazpoložljivo mega-3 olje, z najvišjo koncentracijo omega-3 maščobnih kislin, najnižjim nivojem oksidacije in dodatkom astaksantina. Za maksimalno biorazpoložljivost so ohranjene naravne kompozicije trigliceridov.

46,89 €

Ko obiščete našo spletno stran, samodejno namestimo potrebne piškotke v vašo napravo, da se lahko naša spletna stran pravilno prikazuje in deluje. V vašo napravo lahko namestimo tudi neobvezne analitične in marketinške piškotke, če izberete možnost »Sprejmi vse«. Ti piškotki zbirajo in analizirajo različne informacije o vaši interakciji z našim spletno stranjo in drugimi spletnimi mesti za ciljno usmerjeno oglaševanje.

Prosimo, kliknite gumb  Sprejmi vse, če se strinjate z uporabo vseh vrst piškotkov ali zavrnite neobvezne piškotke s klikom na Zavrni vse '. Za več informacij si oglejte našo Politiko piškotkov.

×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Tosamashop
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnih mest ali jih odstraniti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnica velike večine sodobnih spletnih mest.