Podporni steber imunskega sistema – črevesni mikrobiom


Ni zaman pregovor, ki pravi: »V slogi je moč!« 

S pregovorom bi lahko opisali medsebojno sodelovanje črevesnih mikroorganizmov in esencialnih hranil, ki so ključnega pomena za zdravje naših prebavil in močan imunski sistem. 
Če naš črevesni mikrobiom vsakodnevno oskrbujemo s hranilno bogato prehrano, ki vsebuje zadosti vlaknin, vitaminov in polifenolov, potem smo na dobri poti, da poskrbimo za naš imunski sistem.

Raznolika in uravnotežena prehrana je ključnega pomena za optimalno prehranjenost človeškega telesa, ki je predpogoj za ohranjanje dinamičnega ravnovesja, ki mu pravimo zdravje. Zdravje je v zimskem času pogosto ogroženo zaradi hladnih zunanjih temperatur, onesnaženega zraka, pogosto enolične energijsko bogate hrane in druženja večjih skupin ljudi v majhnem prostoru. To vse so pogoji, ki lahko oslabijo naš imunski sistem in nas izpostavijo širjenju virusov, ki povzročajo klasične prehlade ali celo težje oblike, kot so gripa, pljučnica in v zadnjem času tudi covid.

V času prehladov in virusnih obolenj največji preventivni učinek na ohranjanje delovanja imunskega sistema naslednja hranila:

  • Vitamin C
  • Vitamin D
  • Cink
  • Fermentirana živila (Efektivni mikroorganizmi)
  • Polifenoli

Vitamin C ima v telesu pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema zaradi svojega antioksidativnega potenciala. Za vitamin C so dokazali, da ima v času prehladnih ali virusnih obolenj ključno vlogo pri zmanjšanju trajanja obolenj, znižuje verjetnost pojava resnejših in dolgotrajnejših zapletov po okužbi dihal.

Vitamin D podpira in sodeluje z vitaminom C pri zaščiti dihalnega in krepitvi imunskega sistema. Glavna funkcija vitamina D v telesu na celični bazi je vzdrževanje tesnih celičnih stikov v epiteliju dihalnega sistema, kar preprečuje virusne infekcije. Ob pomanjkanju izpostavljenosti soncu je potrebno vitamin D zaužiti s prehrano ali prehranskimi dopolnili.

Cink je nujno potreben element za celjenje ran, zaščito celic pred oksidativnim stresom in normalno delovanje imunskega sistema. Cink je ključen pri vzpostavljanju tesnih stikov epitelijskih celic v dihalnem in prebavnem sistemu. To je ključnega pomena, da se zaradi virusov ali bakterij ne razvijejo tiha vnetja, ki na dolgi rok lahko vodijo v večja – kronična vnetja.

Fermentirana živila vsebujejo raznoliko število dobrodejnih - efektivnih mikroorganizmov, ki so esencialnega pomena za našo urejeno prebavo in presnovo zaužitih hranil. Raznolik črevesni mikrobiom poskrbi za presnovo večine zaužitih hranil in nas tako obvaruje pred različnimi alergenimi spojinami, ki lahko povzročijo razne preobčutljivostne reakcije. Polifenoli predstavljajo v sodelovanju s črevesnim mikrobiomom vir zaščitnih snovi, ki jih naše telo lahko uporabi za tvorjenje snovi, ki ohranjajo in krepijo naš imunski sistem.