V marsikateri hiši v teh dneh že diši po domačem pecivu, ki bo prihajajoče praznike še polepšalo. Medenjaki, ingverjevi ali čokoladni piškoti, cimetove zvezdice … Precej pladnjev bo treba speči, Dedek Mraz in Božiček imata dolge spiske obdarovancev. Če pa veščim rokam domačih slaščičark pomagajo mali pomočniki, lahko peka postane prava družinska avantura. Ne smemo pa pri tem pozabiti na varnost. Statistika žal pravi, da se kar 30 odstotkov vseh nezgod zgodi doma. Kako ravnati, če staknemo opeklino, ko neprevidno zgrabimo vroč pekač ali se nerodno dotaknemo notranjosti vroče pečice?
Površinske opekline
Pri peki običajno opekline niso hude, najpogosteje se poškoduje le vrhnja plast kože. Opečen del pordi in zmerno boli, lahko tudi rahlo oteče, mehurji navadno ne nastanejo. Tako opečena koža se v nekaj dneh odlušči brez posledic. Če pa imamo opravka z globljimi opeklinami, se lahko pojavijo tudi mehurji in hude bolečine.
Ko opeklino začutimo, moramo odreagirati zelo hitro. Poškodovani del telesa postavimo pod hladno tekočo vodo ali potopimo v kopel. Voda naj ima približno 15 stopinj C, poškodovani predel hladimo 15 minut (pri otrocih 10 minut) oziroma toliko časa, da poškodovanec bolečine ne čuti več.